ترکیب آروماتیک، هر یک از دسته بزرگی از ترکیبات شیمیایی غیراشباع که با یک یا چند حلقه مسطح اتم مشخص می شود که با پیوندهای کووالانسی دو نوع مختلف به هم متصل می شوند. از پایداری منحصر به فرد این ترکیبات به عنوان معطر بودن یاد می شود. اگرچه اصطلاح معطر در ابتدا به بو مربوط می شود، امروزه استفاده از آن در شیمی محدود به ترکیباتی است که دارای خواص الکترونیکی، ساختاری یا شیمیایی خاصی هستند. آروماتیک بودن از ترتیبات پیوند خاصی حاصل می شود که باعث می شود الکترون های π (pi) خاصی در یک مولکول به شدت نگه داشته شوند. معطر بودن اغلب در گرمای کمتر از حد انتظار احتراق و هیدروژنه شدن منعکس می شود و با واکنش پذیری کم همراه است.

 

بنزن (C6H6) شناخته شده ترین ترکیب معطر و مادری است که بسیاری از ترکیبات معطر دیگر به آن مربوط هستند. شش کربن بنزن در یک حلقه به هم متصل شده اند که هندسه مسطح یک شش ضلعی منظم دارد که در آن تمام فواصل پیوند C-C برابر است. شش الکترون π در ناحیه‌ای در بالا و پایین صفحه حلقه در گردش هستند، هر الکترون با هر شش کربن مشترک است، که نیروی جاذبه بین هسته‌ها (مثبت) و الکترون‌ها (منفی) را به حداکثر می‌رساند. تعداد الکترون های π نیز به همان اندازه مهم است که طبق نظریه اوربیتال مولکولی باید برابر با 4n + 2 باشد که در آن n = 1، 2، 3 و غیره است. برای بنزن با شش الکترون π، n = 1.

 

ترکیبات آروماتیکی که در صنعت در صنایع مختلف به عنوان حلال استفاده می شوند عبارتند از:

زایلن

تولوئن

بنزن

و...